Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 4 listopada 2014

Chilli con carne, czyli kolejny szybki obiad w tygodniu!

Z serii szybkie obiady! Chilli con carne to super proste i szybkie danie. Nie wymaga wykonania wielu czynności w kuchni, a większość składników kupisz w sklepie obok. No może prócz kuminu, który kupuję w dużym opakowaniu w sklepie Kuchnie Świata i ten zapas starcza mi na naprawdę dużą ilość dań. Danie nie należy do tych wykwintnych, to raczej swojska kuchnia. Jednak z racji na dość uniwersalne smaki będzie pasować większości mięsożerców. Polecam na chłodne wieczory!



Składniki:

850 gram mielonej wołowiny (ja zmieliłam udziec wołowy)
2 puszki całych pomidorów
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki kukurydzy
3/4 puszki fasoli czerwonej
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 papryki cayenne (wedle uznania)
2 łyżeczki płaskie oregano suszonego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
kilka kropel sosu worcestershire
sól i pieprz

Do podania: natka pietruszki, ryż (ja użyłam basmati, ale wybierzcie swój ulubiony), kwaśna śmietana

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek siekamy (ew. wyciskamy przez praskę wprost na patelnię), Cebulę wrzucamy na patelnię, a kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy około 2 minuty.
2. Na patelnię wrzucamy wołowinę, solimy i pieprzymy i smażymy do momentu kiedy nie będzie różowa. Dodajemy pomidory w puszce, które lekko rozgniatamy łyżką bądź widelcem. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, sos sojowy i worcesteshire. Całość dusimy, aż większość sosu wyparuje i na patelni powstanie gęsty mięsny sos (u mnie zajęło to około 30 minut).
3. Kiedy sos będzie już prawie gotowy dodajemy kukurydzę i fasolę. Nie powinny spędzić na patelni dużo czasu, ponieważ rozgotują się i rozpadną, a nie o to nam chodzi. Całośc doprawiamy solą i pieprzem wedle potrzeby.
4. W między czasie gotujemy ryż i siekamy natkę pietruszki.
5. Gotowy sos podajemy z ryżem i natką, ewentualnie na wierzch kładziemy kwaśną śmietanę.

* chilli można również podać np. z sadzonym jajkiem i pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz