Składniki:
(na ok. 2 porcje)
- ok. 1 kg muszli
- puszka pomidorów
- ok. 10 małych pomidorków
- mała żółta cebula
- duży ząbek czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
1. Małże dokładnie myjemy. Te, które są otwarte wyrzucamy - to oznacza, że są już nieświeże.
2. Cebulę w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Czosnek również siekamy, ale jeśli nie macie na to ochoty użyjcie wyciskarki. Pomidorki kroimy na pół.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i podsmażamy dalej ok. pół minuty.
4. Do garnka wrzucamy puszkę pomidorów i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków, widelcem lub wlewając je rozgniatamy je w dłoni. Dorzucamy małe pomidorki, połowę pietruszki i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Ma delikatnie bulgotać.
5. Pomidory solimy i pierzymy, wsypujemy cukier.
6. Dorzucamy muszle, zakrywamy garnek i gotujemy ok. 7 minut, aż muszelki się otworzą.
7. Danie wykładamy do głębokich talerzy i posypujemy natką. Podajemy z pieczywem, najlepiej ciabattą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz