Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 1 grudnia 2013

Marchewkowe

To ciasto można nazwać ideałem. Jest proste w wykonaniu, wpasowuje się w gust każdego łasucha i nie spędzicie połowy dnia w kuchni. Dość długo zachowuje świeżość ze względu na swoją wilgotność. Jest ekstremalnie marchewkowe. Oryginalny przepis pochodzi pochodzi z kwestiismaku, w mojej wersji jest duuużo więcej marchewki i innych składników. Zależało mi na ciężkim, bardzo marchewkowym cieście - nie biszkopcie z jej dodatkiem. Zawsze wychodzi tak samo pyszne. Zrobicie je raz i gwarantuję, że znajdzie się w waszym stałym repertuarze.




Składniki:
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
320 g drobno startej marchewki
90 g posiekanych orzechów włoskich
75 g drobno pokrojonego ananasa z puszki + 3 łyżki soku z puszki
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
125 gram serka śmietankowego philadelphia
50 gram masła
200 gram cukru pudru

Przygotowanie:
1. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Orzechy siekamy, a ananasa kroimy w drobną kosteczkę.
2. Jajka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy cukier. Dalej ubijamy przez kilka minut.
3. Wlewamy olej cienką strużką ciągle ubijając.
4. Do masy jajecznej dodajemy marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i ananasa. Dokładnie mieszamy łyżką. Dodajmy przesianą mąkę i również dokładnie mieszamy.
5. Dorzucamy cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
6. Formę o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem i opruszamy mąką. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 1h w 160 st C (czas pieczenia może się przedłużyć, robimy test suchego patyczka - będzie zawsze odrobinę wilgotny, ponieważ ciasto jest mocno wilgotne). Studzimy.
7. Polewa: serek ucieramy z masłem, a następnie dodajemy stopniowo cukier. Polewę należy włożyć do lodówki na kilka, kilkanaście minut, aby stężała odpowiednio.
8. Ciasto kroimy wzdłuż na pół i na dolnej części rozsmarowujemy 1/3 polewy. Nakładamy drugą częśc ciasto i resztę polewy rozsmarowujemy na cieście. Wierzch posypujemy orzechami i układamy na nim wstążki z marchewki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz