To kolejny ekspresowy obiad. Ostatnio używam dużo domowego pesto klasycznego i z suszonych pomidorów, ponieważ mam swój zapasik w lodówce. Kiedy je robiłam nie wiedziałam, że aż tak dobrze się przechowa (narazie dwa tygodnie, kiedy robiłam je wcześniej znikało szybciutko ze względu na większą ilość domowników). Pierś z indyka z racji chudości mięsa potrafi być sucha, dlatego owiniemy ją boczkiem. Zjedzcie ją z wybranym przez was dodatkiem, a pesto kupcie w sklepie - wtedy będzie naprawdę ekspresowo (ja nie lubię gotowych pesto, zawsze dziwnie mi smakują dlatego robię swoje własne zapasy). Oczywiście warzywa obok to mus! Indyk to świetne mięso - chude i zdrowe, jednak, aby posiłek był pełny warzywka muszą być!
Składniki:
(na jedną porcję)
200 gram piersi z indyka
1 łyżeczka (kopiasta) pesto z bazylii
3 plastry boczku
2 spore ziemniaki
3 łyżki groszku mrożonego
1 łyżeczka (kopiasta) masła
1 łyżka parmezanu
2 łyżki śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Mięsko myjemy i nacieramy pesto. Zostawiamy w lodówce na 2-3h (możecie ten krok pominąć, jeśli brak wam czasu). Groszek wyjmijcie z zamrażarki.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C, funkcja grzanie góra/dół.
3. Obieramy ziemniaki, a mięso owijamy boczkiem.
4. Mięso pieczemy 20-25 min. Ziemniaki gotujemy, a groszek tylko blanszujemy.
5. Do ugotowanych i odlanych ziemniaków dodajemy masło, gałkę, parmezan i śmietankę. Ugniatamy je na puree. Dodajemy groszek i mieszamy.
6. Na talerzu układamy ziemniaki, a na nich/obok indyka i gotowe!
Pesto z bazylii (klasyczne):
(na mały, pękaty słoiczek)
listki oskubane 2,5 krzaczka bazylii
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki orzeszków pinii
pół dużego ząbka czosnku
oliwa
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki miksujemy na pastę, dolewając stopniowo oliwy. Wlejcie na początku powiedzmy 2 łyżki, a potem stopniowo dolewajcie do uzyskania gładkiej pasty.
2. Spróbujcie i doprawcie pieprzem, ewentualnie solą (parmezan jest słony)
Proporcje sera i orzechów dopasujcie według własnych upodobań. Możecie zacząć od wsypania 1 łyżki i ewentualnie dodać więcej, jeśli będziecie chcieli, aby pesto było bardziej serowe lub orzechowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz