Szukaj na tym blogu

Translate

poniedziałek, 14 października 2013

Muffiny bananowe

Muffiny to ekspresowe ciastka. Mieszamy składniki mokre i oddzielnie suche, a potem wszystko razem. Ciężko coś popsuć, a składniki z reguły znajdują się w domowej spiżarni. Ilość wariantów jest nieograniczona. Możecie dodać czekoladę, suszone owoce, świeże owoce, orzechy i wiele innych. Jeśli chcecie muffiny czekoladowe, dodajcie 2-3 łyżki kakao i gotowe:)! Z tego przepisu korzystam najczęściej, jest całkiem niezły ze względu na swoją uniwersalność - zmieniam tylko dodatki.



Składniki:
(na ok. 14 muffinów)

2 jajka
100 gram cukru
1 paczka cukru waniliowego
120 gram śmietany
100 ml mleka
4 łyżki oleju
250 gram mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
garść orzechów (ja użyłam mieszanki włoskich i laskowych)
1 mleczna czekolada

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.
2. Siekamy orzechy - dość drobno, ale nie na miał.
3. 1,5 banana rozgniatamy widelcem, a czekoladę kroimy w kosteczkę. Pozostałą część banana kroimy w cienkie plastry.
4. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta pianę. Dodajemy śmietanę i miksujemy kolejną minutę.
5. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia przez sitko. Dodajemy do mokrych składników, mieszamy delikatnie, a następnie miksujemy.
6. Do ciasta dodajemy mleko i olej, miksujemy ostrożnie kolejne 2 minuty.
7. Do ciasta wsypujemy czekoladę, rozgniecione banany oraz większą część orzechów (zachowujemy część, aby posypać nimi wierzch muffinów)
8. Formę do babeczek wypełniamy papierowymi kokilkami i wlewamy do nich ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy plasterek banana i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 minut i gotowe:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz