Szukaj na tym blogu

Translate

niedziela, 13 października 2013

Burgery inaczej - w tortilli z salsą paprykową

Staramy się gotować zdrowo. Jednak nasze chłopaki lubią jeść wszystko co niezdrowe. Te burgery powstały jako pewien kompromis. Obiecałam, że zrobię piątkową kolację, ale pod warunkiem wprowadzenia zdrowych elementów. Tak powstały te burgery. Nie są trudne w przygotowaniu, ale to nie danie w 15 minut. Uwaga, trochę się pobrudzicie przy jedzeniu;)



Składniki:
Na 6 dość małych hamburgerów

6 tortilli (ja użyłam zwykłych pszennych, ale możecie użyć dowolnego rodzaju)
sałata masłowa
700 gram chudej mielonej wołowiny (ja użyłam udźca)
sok z połowy limonki i skórka z całej limonki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
chilli (ja dałam 1 łyżeczkę posiekanego, tak żeby były odrobinę pikantne)
30 ziarenek kolendry
pół małej czerownej cebuli (ew., ja jej nie użyłam, ale tylko z powodu nienawiści do cebuli Andrzeja)
duży ząbek czosnku
sól i pieprz

Salsa:

Po jednej małej zielonej, żółtej i czerwonej papryce
pół średniego pomidora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
mały ząbek czosnku
sok z połowy limonki
sok z cytryny (ok. 2 łyżek)
2 łyżki oliwy
2 łodygi szczypioru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
malutki kawałek świeżego imbiru
sól i pieprz

Sos czosnkowy:

3 łyżki śmietany 18 % (ew. jogurtu greckiego)
1 łyżka majonezu
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z limonki
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz

Do podania: kolba kukurydzy z ziołowym masłem, frytki, nachosy z guacamole.

Przygotowanie: 
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C, kładziemy papryki w piekarniku na folii aluminiowej i pieczemy, aż zaczną ciemnieć, a skórka zacznie robić się pomarszczona. Zajmie to ok. 30 minut. Wyjmujemy je i owijamy folią aluminiową, odstawiamy na bok, żeby trochę ostygły.Piekarnik zostawiamy włączony.
2. Mielimy mięso (ja zrobiłam to dzień wcześniej). 
2. Ziarenka kolendry zgniatamy w moździerzu. Jeśli go nie macie, zgniećcie je płaską częścią noża i posiekajcie. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę.
3. Mieszamy mięso ze wszystkimi przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę) i formujemy 6 kotlecików.
4. Mieszamy razem składniki sosu czosnkowego i wkładamy do lodówki.
5. Obieramy papryki ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidora oczyszczamy z nasion i soku i również kroimy w kostkę. Siekamy zioła i mieszamy wszystkie składniki w jednej misce, doprawiamy sola i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Warto dać salsie około godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły.
6. Rozgrzewamy patelnię grillową podlaną oliwą. Każdego hamburgera smarujemy z obu stron oliwą przy pomocy dłoni.
7. Smażymy hamburgery po kilka minut z każdej strony (ok. 3-5 minut). Zdejmujemy je z patelni i dajemy odpocząć dosłownie 30 sekund.
8. Wkładamy tortillę do piekarnika na 1-2 minuty. Wyjmujemy ją i wycinamy 1/4 z koła.
9. Tortillę zwijamy w rożek, delikatnie spłaszczamy. Na spodzie smarujemy ją sosem czosnkowym, kładziemy liść sałaty. Na to kładziemy hamburgery, a na niego nakładamy porcję salsy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz