Nie macie czasu na spędzenie połowy
dnia w kuchni, a na kolację zaprosiliście wygłodniałych mięsożerców? Mamy dla Was wymarzony przepis! Najważniejsze
w tym daniu jest odpowiednio zamarynowane mięso. Dlatego warto przygotować potrawę
przynajmniej noc przed zaplanowanym podaniem. Następnego dnia wystarczy wstawić
mięsko do piekarnika i gotowe. Żeberka dobrze smakują z ziemniaczkami puree. Dla
ożywienia kolorystyki dania warto dodać kolbę kukurydzy, obecnie jest na nią
sezon, a poza tym wprowadzi nam klimat prawdziwego
amerykańskiego BBQ. Danie bardzo sycące dla dużej ilości osób. Polecamy!
Składniki:
(Dla 5 osób)
1,5 kg żeberek
¾ kubka ketchupu klasycznego łagodnego
5 łyżek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki miodu
Pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
1. Ketchup, sos sojowy, czosnek, cukier, miód
oraz przyprawy mieszać aż do uzyskania jednolitej marynaty.
2. Żeberka pokroić miej więcej na równe
kawałki, następnie wymieszać je w
marynacie. Wstawić do lodówki przynajmniej na 10h przed pieczeniem!!!
3. Mięso, przykryte folią aluminiową, pieczemy
w naczyniu żaroodpornym około 1,5h, w temperaturze 200 stopni C. Na ostatnie 10
minut zdejmujemy folię aluminiową, da nam to efekt wypieczonego mięsa z zewnątrz
przy zachowaniu soczystego środka.
4. Podczas pieczenia, co jakiś czas (20min),
oblewamy żeberka marynatą, dzięki temu nasze mięsko upiecze się równomiernie z
każdej strony.
5. Danie smakuje najlepiej podane z puree ziemniaczanym,
surówką lub kolbą kukurydzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz