Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 17 września 2013

Żeberka BBQ



Nie macie czasu na spędzenie połowy dnia w kuchni, a na kolację zaprosiliście wygłodniałych mięsożerców?  Mamy dla Was wymarzony przepis! Najważniejsze w tym daniu jest odpowiednio zamarynowane mięso. Dlatego warto przygotować potrawę przynajmniej noc przed zaplanowanym podaniem. Następnego dnia wystarczy wstawić mięsko do piekarnika i gotowe. Żeberka dobrze smakują z ziemniaczkami puree. Dla ożywienia kolorystyki dania warto dodać kolbę kukurydzy, obecnie jest na nią sezon, a poza tym wprowadzi  nam klimat prawdziwego amerykańskiego BBQ. Danie bardzo sycące dla dużej ilości osób. Polecamy! 


Składniki:

(Dla 5 osób)
1,5 kg żeberek
¾ kubka ketchupu klasycznego łagodnego
5 łyżek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki miodu
Pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:

1. Ketchup, sos sojowy, czosnek, cukier, miód oraz przyprawy mieszać aż do uzyskania jednolitej marynaty.
2. Żeberka pokroić miej więcej na równe kawałki, następnie wymieszać  je w marynacie. Wstawić do lodówki przynajmniej na 10h przed pieczeniem!!!
3. Mięso, przykryte folią aluminiową, pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 1,5h, w temperaturze 200 stopni C. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię aluminiową, da nam to efekt wypieczonego mięsa z zewnątrz przy zachowaniu soczystego środka.
4. Podczas pieczenia, co jakiś czas (20min), oblewamy żeberka marynatą, dzięki temu nasze mięsko upiecze się równomiernie z każdej strony.
5. Danie smakuje najlepiej podane z puree ziemniaczanym, surówką lub kolbą kukurydzy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz