Jeśli macie ochotę na włoskie słodkości bardzo polecam TO tiramisu! Pierwszy raz jadłam je 5 lat temu na wakacjach we Włoszech, gdzie przygotował je nasz włoski przyjaciel Andrea i zakochałam się w tym deserze! Po powrocie postanowiłam zrobić je sama, co okazało się być super proste. Nieocenioną zaletą tego ciasta jest fakt, że smakuje wszystkim! To deser idealny. Przepis pochodzi od rodowitego Włocha, inaczej być nie mogło!
Składniki:
5 jajek
450 g mascarpone, a jeśli jajka są duże to 500 gram.
150 gram cukru drobnego
duże opakowanie słodkich biszkoptów słodzonych
kawa (jedna filiżanka)
kakao do posypania
likier amaretto
Przygotowanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę.
3. Parzymy kawę i dodajemy do niej trochę likieru amaretto. Odstawiamy do wystygnięcia.
4. Do masy żółtkowej bardzo powoli dodajemy
serek mascarpone, cały czas mieszając tak, aby uzyskać jednolity krem.
5. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie
łączymy z kremem. Do białek przed
ubijaniem należy dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubijają.
6. W naczyniu, w którym robimy tiramisu
(polecam dość głęboką kwadratową brytfankę) układamy pierwszą warstwę
biszkoptów namoczonych delikatnie w kawie – każdy biszkopt namaczamy oddzielnie
w mieszaninie kawy i likieru amaretto
(delikatnie).
7. Powstałą masą serowa nakładamy na warstwę biszkoptów
tak, aby były przykryte ok 1cm. warstwą.
8. Nakładamy kolejną warstwę biszkoptów i ponownie
przykrywamy ją pozostałą masą serową.
9. Analogicznie robimy tyle warstw ile mamy
kremu i biszkoptów (Ja zazwyczaj robię w dużym naczyniu dwie warstwy – idealna ilość
na dużą paczkę biszkoptów i ilość zrobionego kremu)
10. Wierzch ciasta posypujemy kakao przez
drobne sitko i odstawiamy na parę godzin do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz