Po letnim wyhodowaniu ziół i w związku ze zbliżającą się jesienią, postanowiłam wykorzystać nasz balkonowy ogród. Świeże zioła posłużyły mi do przygotowania pysznych polędwiczek z indyka zawiniętych w szynkę parmeńską. Idealny posiłek po wyczerpującej sobotniej nocy.
Składniki:
2 x polędwiczki z indyka (każda ok. 0,5kg)
koncentrat pomidorowy (2 x łyżeczka)
2 x duże pęczki bazylii
5 x gałązka rozmarynu
4 x suszony pomidor
oliwka
sól
pieprz
tymianek
6 plastrów szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
Zioła, koncentrat, pomidory oraz
łyżkę oliwy miksujemy w blenderze, w ten sposób powstaje jednolita pasta,
doprawiamy ją (sól, pieprz) według własnego uznania. Naczynie żaroodporne,
które posłużmy nam do pieczenia, przygotowujemy wykładając je marchewkami lub
innym twardym warzywem np. koprem włoskim. Po tym zabiegu nasza potrawa nie
przywrze do naczynia pozostając soczystą i miękką. Polędwiczki nacieramy
wcześniej przygotowaną pastą, następnie układamy je na warzywach w naczyniu
żaroodpornym. Indyka pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez
godzinę. Po upływie 50 minut, wyjmujemy pieczeń i obwijamy ją plastrami szynki
po czym ponowie pieczemy przez 10 minut. Doskonałym uzupełnieniem potrawy są
pieczone ziemniaczki z rozmarynem, idealnie smakują z pieczenią. Ułatwiając
sobie zadanie możemy je upiec razem z indykiem. Jako dodatek, polecam ugotowaną kolbę
kukurydzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz