Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 17 września 2013

Pieczone polędwiczki z indyka zawinięte w szynce parmeńskiej



Po letnim wyhodowaniu ziół i w związku ze zbliżającą się jesienią, postanowiłam wykorzystać nasz balkonowy ogród. Świeże zioła posłużyły mi do przygotowania pysznych polędwiczek z indyka zawiniętych w szynkę parmeńską. Idealny posiłek po wyczerpującej sobotniej nocy.








Składniki:
2 x polędwiczki z indyka (każda ok. 0,5kg)
koncentrat pomidorowy (2 x łyżeczka)
2 x duże pęczki bazylii
5 x gałązka rozmarynu
4 x suszony pomidor
oliwka
sól
pieprz
tymianek
6 plastrów szynki parmeńskiej


Sposób przygotowania:
Zioła, koncentrat, pomidory oraz łyżkę oliwy miksujemy w blenderze, w ten sposób powstaje jednolita pasta, doprawiamy ją (sól, pieprz) według własnego uznania. Naczynie żaroodporne, które posłużmy nam do pieczenia, przygotowujemy wykładając je marchewkami lub innym twardym warzywem np. koprem włoskim. Po tym zabiegu nasza potrawa nie przywrze do naczynia pozostając soczystą i miękką. Polędwiczki nacieramy wcześniej przygotowaną pastą, następnie układamy je na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Indyka pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Po upływie 50 minut, wyjmujemy pieczeń i obwijamy ją plastrami szynki po czym ponowie pieczemy przez 10 minut. Doskonałym uzupełnieniem potrawy są pieczone ziemniaczki z rozmarynem, idealnie smakują z pieczenią. Ułatwiając sobie zadanie możemy je upiec razem z indykiem.  Jako dodatek, polecam ugotowaną kolbę kukurydzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz