Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 24 lipca 2013

Łosoś teriyaki z salsą mango

Ten przepis miał pojawić się już dawno, razem z przepisem na łososia z sosem pomidorowym i kaparami. Oba były robione z tego samego dużego fileta, którego postanowiłyśmy podzielić i zrobić na dwa różne sposoby. To wersja lekko azjatycka, idealna na obiad w ciepłe dni. W tym przepisie marynata ma sporo składników, ale robiłam też już dużo prostsze wersje łososia teriyaki ograniczające się do 5 składników (gotowy sos teriyaki, miód, sok z limonki, czosnek, imbir). Wiem, że korzystanie z gotowego sosu teriyaki to droga na skróty. Jednak marynata wychodzi super, a do tej pory nie udało mi się skompletować wszystkich składników tak, aby zrobić sos teriyaki od podstaw. Łososia można upiec, grillować lub usmażyć. Podać z ryżem, makaronem sojowym lub ryżowym. Można też zjeść go tylko z salsą, też jest pyszny i podanego w ten sposób zjadłyśmy go my.



Składniki (na 4 porcje):

4 porcje filetu z łososia każdy po 170 gr
Marynata:
3 łyżki oleju słonecznikowego
5 łyżek sosu teriyaki 
1 łyżka sosu sojowego jasnego
ok. 8 kropel oleju sezamowego
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki mielonej (lub drobniusieńko posiekanej; przed siekaniem należy łodygę rozgnieść płaską częścią ostrza noża) trawy cytrynowej
5 cm kawałek imbiru starty na drobnej tarce
sok z połowy pomarańczy
1 średni ząbek czosnku

do podania: 2 lub 3 łyżki sezamu (jaki wolicie, ja użyłam mieszanki czarnego i zwykłego)

Przygotowanie:
1. Rybę oczyszczamy z łusek i ości, myjemy.
2. Mieszamy składniki marynaty (ząbek czosnku wyciskamy w prasce lub drobniutko siekamy).
3. Wkładamy łososia do marynaty. Najlepiej sprawdzają się torebki strunowe, ponieważ mięso jest wtedy całe w marynacie. W misce czy pojemniku zawsze spływa na dół. Dlatego warto co jakiś czas przełożyć łososia.
4. Pozostawiamy go na kilka godzin, optymalna ilość to ok. 4h, a minimum to dwie. W między czasie przygotowujemy salsę.
5. Zamarynowanego łososia wyjmujemy z marynaty, posypujemy z wierzchu sezamem i pieczemy przez ok. 20-25 min w 180 st C, podlewając delikatnie marynatą. Podajemy z salsą. Smacznego!

Salsa:
 pół mango
1/3 ogórka świeżego
jedna zielona łodyżka dymki 
 gruby plaster czerwonej cebuli
mała garść kolendry
pół łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
3 łyżeczki sosu śliwkowego
2 łyżeczki sosu rybnego
łyżka oleju

Przygotowanie:
1. Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę (pamiętajcie, że mango ma dużą niewidoczną pestkę i obkrajamy owoc wokół niej). Obieramy również ogórka, wyjmujemy pestki i miąższ, kroimy w drobną kostkę.
2. Siekamy cebulę, dymkę i kolendrę.
3. Wszystkie składniki mieszamy razem i schładzamy salsę w lodówce dając się jej "przegryźć".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz