Szukaj na tym blogu

Translate

poniedziałek, 22 października 2012

Mango + Marchew




To właściwie surówka, tylko składniki nie są starte. Orzeźwiająca , idealna jako dodatek do azjatyckich mięs czy owoców morza. Sprawdza się też jedzona sama, jako przekąska w ciepły dzień. Jest pyszna z najprostszymi krewetkami z grilla. Jej zaletą jest też to, że po nocy w lodówce nadal jest super, a przygotowanie trwa chwilę.

Składniki:

Na 2-3 osoby

2 średnie marchewki
pół sporego mango
pół średniej czerwonej cebuli
kilka listków świeżej mięty
pół garści listków świeżej kolendry

Dressing:
łyżka oleju roślinnego
łyżka octu ryżowego
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łyżka soku z limonki
2-3 łyżki brązowego cukru
pół łyżki świeżego startego imbiru
pół startego ząbka czosnku
chilli (ew.)

Przygotowanie:

Marchewkę i mango kroimy w słupki o długości około 6 cm i 0,5cm grubości, czerwoną cebulę w piórka, a zioła grubo siekamy. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w słoiczku i odstawiamy na dłuższą chwilę, aby smaki się przegryzły. Następnie mieszamy składniki z dressingiem i gotowe. Pamiętajcie, żeby wstrząsnąć dressing przed dolaniem go do warzyw. Gotową sałatę warto lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego!

*Jeśli nie lubicie cebuli, możecie zastąpić ją szczypiorem. Paski z mango na pewno będą nieregularne z uwagi na jego kształt i pestkę w środku.

1 komentarz:

  1. Przepyszna suróweczka!
    Przepis, przetesowany i wyszła idealnie!
    Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń