Szukaj na tym blogu

Translate

środa, 7 maja 2014

Szparagi nr 2 - z szynce serrano z parmezanem i sałatką

Kolejne wersja szparagów! Zrobi je każdy - serio:)!! Są fajne na przystawkę, bo posmakują każdemu. Szparag, szynka, ser - to po prostu nie może nie smakować:) Nie oczekujcie żadnych wyszukanych smaków, ale w tym daniu chodzi właśnie o prostotę. Proste, dobre składniki w najprostszym wydaniu. Polecam!
Ps. W mojej wersji dania użyłam cieniutkich szparagów, ale coś było z nimi nie tak. Choć umyłam je dokładnie wyczuwalny był jakby piasek, podejrzewam, że były to jakieś nasionka. Następnym razem użyję klasycznych grubszych szparagów lub te cieniutkie będę płukać baaardzo długo.

Składniki (na 2 porcje przystawki lub kolacji):
8 grubszych szparagów zielonych lub 20 cieniutkich szparagów
4 spore plastry szynki serrano (możecie użyć ich więcej, jeśli macie taką ochotę - zawsze można owinąć w więcej niż jeden plaster:) - nie polecam zastępczych wersji np. ogólnie pojętej szynki parmeńskie, serrano jest duża "suchsza" i fajniej się spiecze.
ser w stylu parmezanu (może być parmigiano reggiano, grana padano czy nawet pecorino romano)
2 duże garści rukoli
16 pomidorków koktajlowych
oliwa
sok z cytryny
sól i pieprz
ew. kapary

        (na zdjęciu widnieje duża porcja podana dla kilku osób naraz)

Przygotowanie:
1. Szparagi  myjemy, odłamujemy końcówki zgodnie z instrukcją na Szparagi nr 1 w poprzednim poście.
2. Szparagi umieszczamy w głębszym, podłużnym naczyniu. Podlewamy je odrobina oliwy, sokiem z cytryny oraz pieprzymy i solimy (korzystamy z przypraw z młynka!). Mieszamy je delikatnie dłońmi, tak aby wszystkie równomiernie pokryły się przyprawami.
3. W przypadku grubszych szparagów owijamy ciasno po 2 szparagi plastrami szynki. Jeśli używamy szparagów cienkich owijamy po 5 szparagów.  szparagi dokładnie myjemy, a w grubszych odłamujemy końcówki zgodnie z instrukcją na Szparagi nr 1 w poprzednim poście. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 165 st C grzanie góra dół. Szparagi pieczemy ok. 15 minut bez przykrycia (Przyznam się szczerze, że czas podaję zupełnie orientacyjnie. Ostatnio robiłam to danie razem z wieloma innymi i nie spisałam czasu pieczenia, wcześniej je podpiekałam, później tylko lekko "grzałam" - dlatego możecie go trochę zweryfikować i ewentualnie wydłużyć).
5. Pomidorki umyjcie i przekrójcie na pół. W misce wymieszajcie rukolę i pomidorki, dodajcie troszkę oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Ewentualnie możecie dodać kapary - fajnie podkręcą smak (przyznaję, że bardzo pasują mi do szparagów, ale może być to tylko moja faza - pomińcie jeśli nie macie na nie ochoty;). Możecie zrobić też w zamian podstawowy winegret.
6. Ser kroimy w płatki za pomocą obieraczki do warzyw.
7.Na talerz wykładamy sałatkę, na wierzch szparagi i całość posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz