Trwa sezon na figi. Są świetnie nie tylko z powodu ich genialnego smaku, ale również wszechstronności. Można z nich zrobić desery, ale również dania wytrawne. Tarty, pizze, sałatki, sosy, nadzienie do mięsa... Ten przepis jest ekspresowy, właściwie nie wymaga żadnej pracy. Może być przystawką, albo lekką kolacją. Wygląda naprawdę fajnie, a zrobicie go w 20 minut!
Składniki:
(na 4 porcje)
4 figi
4 spore garści rukoli
8 plastrów mozarelli
4 spore plastry szynki serrano (ewentualnie 8; możecie użyć szynki parmeńskiej)
4 łyżeczki miodu (waszego ulubionego)
ok. 80 orzeszków pinii (tak, żeby na porcję wyszło po kilkanaście, do 20)
Winegret malinowy:
5 łyżek oliwy
2-3 łyżki octu balsamicznego (w zależności czy wolicie bardziej cierpkie dressingi)
85 g malin (ok. 20 sztuk)
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka miodu płynnego
10 listków bazylii
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C funkcja granie góra/dół.
2. Nacinamy figi na krzyż. Wkładamy w środek po 2 plastry mozarelli do każdej i owijamy figę plastrem szynki. W każdej fidze kładziemy na mozarellę łyżeczkę miodu. Tak przygotowane figi, kładziemy na folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut.
* jeśli chcecie, możecie dodać dodatkowy plaster szynki
3. Przygotowujemy winegret, czyli wszystkie jego składniki wkładamy do miksera/blendera i miksujemy na gładką masę:)
4. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, aż staną się lekko złote.
5. Na talerzu układamy rukolę, na nią wykładamy zapieczoną figę. Całość polewamy winegretem i posypujemy orzeszkami pinii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz