Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 22 sierpnia 2013

Tatar z łososia

Nie wiem czy istnieje klasyczny przepis na tatar z łososia. To chyba trochę tak jak z tatarem z wołowiny - każdy przygotowuje go trochę po swojemu. To banalny przepis, trzeba wszystko posiekać i gotowe. Świetnie nadaje się na przystawkę na imprezę - podajemy go wtedy na grzance, aby móc jeść bez użycia sztućców. To moja klasyczna wersja tego dania i serdecznie ją polecam.

Ps. Część składników podaję w już przetworzonej postaci, ponieważ robiłam tylko jedną porcję i to jedyny sposób, aby podać ich przybliżoną ilość.




Składniki:
(1 porcja)
pół szklanki posiekanego łososia (ciągły brak wagi kuchennej, poniżej instrukcja jak najlepiej go pokroić)
1 żółta i 1 czerwona papryka (zużyjemy tylko po 1/4, ale pieczemy je w całości)
1/4 małego avokado
3 grube plasterki ogórka świeżego obrane i pokrojone w drobniutką kosteczkę
kilka łodyżek szczypiorku
pół łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
łyżka posiekanego koperku
kilka listków natki pietruszki
kilka małych kaparów
łyżeczka oliwy
3- 4 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C funkcja góra/dół. Na folii aluminiowej kładziemy papryki i pieczemy, co jakiś czas je obracając, aż z każdej strony skórka zacznie odchodzić i zacznie czernieć. Wyjmujemy papryki z piekarnika i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Warto poczekać, aż przestygną aby nie poparzyć sobie dłoni. Papryki obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Zużyjemy tylko po 1/4 każdej. Resztę schowajcie i zużyjcie w ciągu kilku dni do sałatki lub makaronu. 
2. Łososia najlepiej na początku pokroić w paski, a następnie w kostkę. Potem siekamy go na drobną kostkę trzymając czubek noża na desce ruszając pozostałą częścią noża. Powinien stać się taką dość zbitą masą, jednak z nadal wyczuwalnymi kawałkami.
3. Łososia wkładamy do miski i dodajemy posiekanego: ogórka, szczypiorek, natkę pietruszki, kapary, koperek, cebulę. Dolewamy sok z cytryny i oliwę. Solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. 
4. Papryki kroimy w paski (pamiętajcie: nie całe, a po 1/4), avokado w plasterki.
5. Na talerzu układamy paprykę w kształt kółka. Następnie kładziemy ok. 4 plasterków avokado, a na wierzch tatar uformowany w kulkę. Całość możemy polać odrobiną oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! 

* kiedy robię tatar w większej ilości dodaję również posiekane anchois, świetnie podkręcają smak!

2 komentarze:

  1. A gdzie można kupić świezego surowego łososia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupujemy świeżego łososia w makro cash&carry, szczególnie w hali przy alejach jerozolimskich maja świetny dział rybny. Zawsze warto pytać pana z obsługi czy ryba na pewno nadaje się do zjedzenia na surowo - otrzymałam już odpowiedź negatywną i nigdy się nie zawiodłam na tym sklepie. Trzeba mieć jednak specjalną kartę, aby móc zrobić tam zakupy. Sporo osób teraz je ma, więc warto popytać znajomych i pożyczyć. Zdarzało mi się kupować rybę również w almie, jednak tam jest dużo ciężej dostać naprawdę świeżą rybę. Podobno w piotrze i pawle (na pewno tym w brwinowie badz podkowie leśnej) też jest dobry dział rybny. Niestety nie znalazłam jeszcze w warszawie małego sklepu rybnego w dogodnej lolalizacji, który gwarantowałby zawsze tą samą jakość produktu.

    OdpowiedzUsuń