Przepraszamy bardzo za tak dłuuugą przerwę w pisaniu. Niestety, inne zajęcia jak szkoła czy praca wypełniły nagle dni po brzegi i nie było czasu nawet na jedzenie, a co dopiero na gotowanie i jeszcze pisanie o tym:)! Ale teraz sesje są już pozdawane, a okres studiowania nieubłaganie kończy się na dobre. Pora na przeznaczenie resztek czasu wolnego z powrotem na gotowanie! Czas na przepis.
To przepis-nie przepis, czyli właściwie nie ma co tłumaczyć. Powstał w sytuacji kryzysowej. Przychodzą goście, ale będzie ich więcej niż było w planach, więc na prędkości kombinujemy. Mamy w lodówce to, to i tamto. Dalej, nie mamy czasu na długie przygotowania, więc przepis musi banalny. I ostatnia sprawa, musi być gotowy przed przyjściem gości, bo mamy mnóstwo dań do skończenia "na ostatnią chwilę". I tak powstał ten pyszny banał!
Składniki:
2 buraki duże
roladka sera koziego ze skórką
cytryna
garść orzechów laskowych
pół garści świeżych ziół do posypania (ja użyłam bazylii i pietruszki w proporcji 2:1 i uważam, że sprawdził się super)
Sos:
1 łyżka miodu płynnego, soku z cytryny i oliwy
pół łyżki musztardy Dijon
sól i pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w 200 st C przez ok. 40 min. Bardzo ciężko powiedzieć ile czasu dokładnie zajmie pieczenie do miękkości. Pieczemy do momentu, kiedy widelec z lekkim oporem (głównie folii i skóry) wbije się w buraka. Buraki studzimy. W tym czasie mieszamy składniki sosu (Zanim wyciśniecie sok z cytryny, wykrójcie z jej skórki cienkie paski. Ja robię to specjalnym narzędziem barmańskim, ale możecie też nożem odkrajać płaty skórki i to je ciąć na paski) i koniecznie próbujemy! Ma być lekko słodkawy, smak ostry i kwaśny nie może dominować. Siekamy zioła i łuskane orzechy (na dość duże kawałki). Ostudzonego buraka kroimy na plastry. Postarajcie się, żeby plastry były równej grubości, ok.0,5 cm (czyli nie za grubo i za nie cienko:). Roladkę też kroimy w plastry. Musimy mieć równą ilość plastrów buraka i sera. Układamy plaster buraka na to ser i tak po kolei. Ułożoną porcję polewamy sosem, posypujemy orzechami i ziołami oraz układamy paski z cytryny. Całość można jeszcze doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz