Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 7 grudnia 2012

Łosoś z porem, koprem włoskim i banalnym sosem pomidorowym



Tak to znów łosoś, ale jakby nie patrzeć to najłatwiej dostępna świeża ryba w okolicznych sklepach.  Jej plusem (przynajmniej u nas w domu) jest też fakt, że mięsożercy są usatysfakcjonowani obiadem. Zero marudzenia, że ryba i się znów nie najedzą. Przepis jest bardzo prosty i zawiera tylko kilka składników. Nie potrzebuje żadnych wcześniejszych przygotowań, dlatego to bardzo dobre rozwiązanie na zdrowy obiad w środku tygodnia. Nie wymigujcie się od robienia ryby. Zrobienie tego dania zajmuje tyle co przygotowanie kilku porządnych schabowych, a wasze ciałka będą dużo szczęśliwsze. Smacznego!

Składniki:

560g fileta z łososia
1 średni por
1/4 kopru włoskiego (fenkułu)
łyżeczka masła
łyżka oliwy
1 mała złota cebula
pół puszki pomidorów pelati w całości
duży ząbek czosnku
20 pomidorków koktajlowych dobrej jakości
ok. 30 małych kaparów
sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Łososia myjemy i skrobiemy. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy masło. Białą i lekko zieloną (bez ciemno zielonej, twardej) część pora kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelni. Fenkuł kroimy w paski średniej grubości i dorzucamy do pora. Całość solimy i pieprzymy do smaku, przesmażamy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. Zdejmujemy je z patelni i rozkładamy w brytfance do pieczenia jak niżej.


Robimy sos. Pokrójcie cebulę z drobną kostkę, pomidorki przekrójcie na pół. Róbcie sos na średnim ogniu. Na tej samej patelni, na której smażyliście pora i koper, zeszklijcie cebulę ( ma być lekko podsmażona i stracić swoją ostrość, ale nie ma mieć brązowego koloru) i dodajcie wyciśnięty ząbek czosnku. Wlejcie na patelnię połowę soku z puszki, a 3 pomidory pokrójcie w grubą kostkę i też wrzućcie na patelnię. Dorzućcie małe pomidorki i kapary. Wymieszajcie wszystkie składniki i podsmażajcie na patelni przez ok.5-10 minut.

Na warstwie porów i kopru połóżcie łososia, którego dokładnie posólcie i popieprzcie. Na łososiu rozłóżcie sos pomidorowy. Pieczcie łososia ok. 25 minut. Podawajcie z ryżem i ćwiartkami cytryny do skropienia rybki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz