Szukaj na tym blogu

Translate

wtorek, 20 listopada 2012

Sałatka azjatycka z kalmarami




Super połączenie smaków. W sałatce łączą się smaki kwaśny, słodki i słony, a grejpfrut dodatkowo dodaje lekkiej goryczki. Z miękkimi kalmarami kontrastują chrupkie aromatyczne orzechy. Sałatkę można zjeść na lunch, ale jeśli zwiększycie ilość kalmarów spokojnie może stanowić zdrowy obiad lub kolację. Przyznaję, że krojenia w niej sporo, to nie ekspresowe danie, ale smak stanowczo rekompensuje czas spędzony na przygotowaniach. I jest meeega zdrowa!

Składniki:

Na 4 spore porcje
1/2 dużej marchewki
1/4 mango
1/3 białej rzodkwi
1/3 ogórka szklarniowego
1 czerwony grejpfrut
1/4 dużej czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
1 torba młodego szpinaku
50 g kiełków brokuła
50 g kiełków rzodkiewki
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
3 łyżeczki sezamu
500 g mrożonych krążków kalmarów
2 cytryny
kilka łyżek sosu sojowego

Sos:

4 łyżki oleju (np. słonecznikowego)
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
mały ząbek czosnku
1 łyżka octu ryżowego
sok z 1 limonki
1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego (ja użyłam ok. 5)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki sosu słodkiego chilli
kilka listków kolendry
kilka listków mięty
łyżka posiekanego szczypioru

Przygotowanie:

Rozmrażamy kalmary. Zioła do sosu siekamy i łączymy wszystkie składniki sosu w słoiku. Zakręcamy go, mocno potrząsamy i odstawiamy sos na bok, żeby się przegryzł. Obieramy mango, marchewkę, rzodkiew i ogórka, którego dodatkowo pozbawiamy łyżeczką gniazd nasiennych. Ogórka, paprykę, mango i marchewkę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka, a białą rzodkiew w cieniutkie talarki (ja zrobiłam to na krajalnicy). Filetujemy grejpfruta (instrukcję jak to zrobić znajdziecie np. tu http://www.youtube.com/watch?v=aZj63rYXQW4). Zagotowujemy ok. 1 litra wody, do której dodajemy sok z 2 cytryn razem z łupinami i kilka łyżek sosu sojowego (ja użyłam 6). W między czasie na suchej patelni prażymy orzeszki (mają lekko zbrązowieć). Umyte kalmary wrzucamy na kilka minut (ok. 5) do gotującej się wody. Siekamy uprażone orzeszki. Pokrojone warzywa łączymy w misce ze szpinakiem i kiełkami. Dolewamy sos i wszystko mieszamy. Na wierzchu układamy kalmary, posypujemy orzeszkami i sezamem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Super połączenie! Bardzo fajne smaki:) No i bardzo fajnie źe to nie były standardowo krewetki..nie ma co sie bać kalmarów..mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszna!!! Jeśli ktoś lubi kalmary to gorąco polecam!!

    OdpowiedzUsuń