Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 23 listopada 2012

Krem z warzyw



Składniki:


Na 4 porcje

1 cebula
Ząbek czosnku
3 średnie marchewki
Około 6 średnich ziemniaczków
Jedna duża cukinia
Łyżka masła
Serek topiony śmietankowy
Gałka muszkatołowa

 Przygotowanie:
Warzywa trzeba obrać i pokroić w kostkę. Przepis pochodzi od babci mojego chłopaka i zaleciła mi też obranie cukinii, aby krem miał przyjemniejszy kolor .  Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie w garnku w którym robimy zupę. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy z łyżką masła. Dodajemy litr wody z kostka rosołowa i gotujemy aż warzywa będą miękkie, następnie dodajemy 3 łyżki serka topionego. Wszystko miksujemy na konsystencje kremu. Przyprawiamy sporą ilością gałki muszkatołowej soli, pieprzu i słodkiej papryki. W zależności jaki smak kremu chcemy uzyskać możemy dodać więcej konkretnego warzywa. Jest to idealna zupa na tak zwany kryzys w lodówce:) . Bardzo dobrze smakuje z grzaneczkami z masełkiem czosnkowym lub pesto.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz