Składniki:
Na 4 porcje
1 cebula
Ząbek czosnku
3 średnie marchewki
Około 6 średnich ziemniaczków
Jedna duża cukinia
Łyżka masła
Serek topiony śmietankowy
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Warzywa trzeba obrać i pokroić w kostkę. Przepis pochodzi od
babci mojego chłopaka i zaleciła mi też obranie cukinii, aby krem miał
przyjemniejszy kolor . Cebulę i czosnek podsmażamy
na oliwie w garnku w którym robimy zupę. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa
i przesmażamy z łyżką masła. Dodajemy litr wody z kostka rosołowa i gotujemy aż
warzywa będą miękkie, następnie dodajemy 3 łyżki serka topionego. Wszystko
miksujemy na konsystencje kremu. Przyprawiamy sporą ilością gałki muszkatołowej
soli, pieprzu i słodkiej papryki. W zależności jaki smak kremu chcemy uzyskać
możemy dodać więcej konkretnego warzywa. Jest to idealna zupa na tak zwany
kryzys w lodówce:) .
Bardzo dobrze smakuje z grzaneczkami z masełkiem czosnkowym lub pesto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz