Szukaj na tym blogu

Translate

piątek, 9 listopada 2012

Pasta z wędzonego pstrąga




Szybka pasta na śniadanie albo przekąskę. Miła odmiana od standardowej pasty rybnej z makreli. Koniecznie w towarzystwie razowego pieczywa.

Składniki:

1 pstrąg wędzony na gorąco (mój ważył 350g)
1 jajko ugotowane na twardo
1/8 czerwonej cebuli
pół garści kiełków (ja użyłam kiełków słonecznika, ale rzeżucha też będzie dobra)
pół garści natki pietruszki
3 łyżeczki chrzanu śmietankowego
1 i 1/2 łyżki majonezu
ok. 10 kaparów
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczamy pstrąga z ości, dzieląc palcami jego mięso. Żółtko rozcieramy widelcem w misce i dorzucamy mięso ryby. Kroimy cebulę i białko w drobną kostkę, dorzucamy do miski. Kiełki kroimy na pół, natkę drobno siekamy, dodajemy. Kapary grubo siekamy. Do wszystkich składników dodajemy chrzan, majonez i sok z cytryny. Wszystko mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Lubie bardzo ryby, ten przepis na paste i razowy chlebek - pychotka, polecam na kazdą okazje, szczególnie porą jesienna i zimowa.

    OdpowiedzUsuń