Szukaj na tym blogu

Translate

sobota, 13 lipca 2013

HUMMUS klasyczny

Hummus to idealna przystawka. Smakuje wszystkim, można zrobić go dzień wcześniej i co najważniejsze każdy będzie potrafił go zrobić. Do przygotowania hummusu wystarczy kilka składników, a wybór dodatku, z którym go podacie zależy od waszego uznania i aktualnego nastroju. Nie podam wam dokładnej ilości każdego ze składników, każdy lubi hummus doprawiony w ciut inny sposób. Bardziej kwaśny, bardziej czosnkowy, bardziej pieprzny...Trzeba pamiętać o jednym, należy zacząć robić go dzień wcześniej, a najlepiej na dwa 2 przed podaniem (jeśli nie będzie mieć czasu w ciągu dnia, a jedynie wieczór drugiego dnia")! Istnieje wiele wariacji na temat hummusu, ale dzisiaj podaję przepis na ten podstawowy!




Uwaga to duża porcja (połowę mrożę, o dziwo hummus świetnie to znosi i nic na tym nie traci)!
Składniki:

450 gram suszonej cieciorki 
120 gram tahiny
sok z 2 cytryn
2 duże ząbki czosnku
oliwa
łyżka sody oczyszczonej
sól i pieprz
świeża natka pietruszki i sezam do podania 
Jemy z: marchewką (słupki lub plastry), świeżym ogórkiem (słupki lub plastry), podgrzana pitą, razowym pieczywem, kalarepą...


Przygotowanie:
1. Na dzień przed planowanym podaniem (jeśli następnego dnia będziecie mieć czas w ciągu dnia na przygotowanie go, które trwa kilka godzin ze względu na czas gotowania cieciorki, a następnie studzenie jej; jeśli nie macie tyle czasu to zacznijcie przygotowania na dwa dni przed) wsypujemy cieciorkę do dużej miski bądź garnka. Musi  zostać sporo wolnego miejsca, bo cieciorka bardzo pęcznieje. Do garnka z cieciorką wlewamy zimną wodę (tak aby wystawała na 3 palce ponad powierzchnię cieciorki) i wsypujemy pół łyżki sody. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na całą noc lub nawet do 24 h jeśli tak wam będzie wygodniej. 
2. Następnego dnia, kiedy cieciorka już napęcznieje, odlewamy wodę. Zalewamy cieciorkę wrzątkiem, dodajemy pół łyżeczki sody i gotujemy ok. 2 h, aż cieciorka będzie bardzo miękka, wręcz rozgotowana. Uważajcie, bo może kipieć!
3. Odlewamy ją i co jest bardzo ważne - zachowujemy wodę z gotowania! Wsypujemy do miski bądź malaksera. Pozostawiamy na pół godziny, godzinę, aby ostygła.
4. Do miski/ malaksera wlewamy tahinę i sok z cytryny. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Oliwę dolewamy stopniowo, możecie zacząć od 2 łyżek ( w sumie wlewamy ich kilka). Dolewamy pół kubka wody z gotowania.
5. Wszystko razem miksujemy malakserem lub mikserem do zup kremów w misce. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolewamy więcej wody z gotowania (prawdopodobnie wlewam jej ok. 1.5 szklanki, ale należy to weryfikować)
6. Próbujemy, próbujemy i jeszcze raz próbujemy, dodając odpowiednio tego czego nam brakuje (czosnku, tahiny, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa).
7. Hummus ma mieć konsystencję dość gęstej, ale kremowej pasty. Nie może być zbity w grudki.
8. Na koniec, już w naczyniu przed podaniem, podlewamy hummus oliwą, posypujemy pietruszką i sezamem. Podajemy z warzywami lub pieczywem i gotowe! Smacznego!

* Cieciorkę i tahinę kupuję w sklepie Kuchnie Świata w Złotych Tarasach w Warszawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz