Tą słodkość robi się bardzo szybko. Trzeba oczywiście doliczyć czas pieczenia, ale wtedy się już tylko siedzi i nic nie robi:) Są proste i smaczne. Nakład sił jest naprawdę niewielki, a wynik przy minimalnych staraniach dość efektowny. Trzeba tylko pamiętać, aby zrobić je dzień wcześniej albo przynajmniej na parę godzin przed podaniem. Są idealne na imprezkę czy na wynos.
Na 24 ciasteczka (robimy dzień przed lub kilka godzin przed podaniem)
Składniki:
ok. 800 gram sera na sernik
3 jajka
100 gram drobnego cukru
esencja waniliowa
2 czekolady białe
180-200 gram ciastek digestive (tych czerwonych, polecam kupić te, inne ciastka z tego rodzaju w moim przypadku sprawdziły się kiepsko
110 gram masła
1 kopiasta łżeczka cukru brązowego (można pominąć)
100 gram pistacji
ok. 30 sporych truskawek (nie wiem ile to jest w kg, chyba niecały 1 kg)
listki mięty do ozdoby
Przygotowanie (przepis ma sporo punktów, ale każda czynność jest ekspresowa)
1. Nagrzewamy piekarnik do 160st C grzanie góra/dół, gotujemy wodę.
2. Ciastka kruszymy na "piasek", najlepiej w malakserze. Można też wsadzić je do torby (wybierzcie taka, która łatwo nie pęknie) i na początku uderzać nimi o blat, a następnie przewałkować.
3. Masło topimy w mikrofali lub garnuszku, wlewamy do miski z ciasteczkami i cukrem brązowym. Dokładnie mieszamy łyżką.
4. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (metalową bądź żaroodporną miskę stawiamy na garnuszku z małą ilością wody tak, aby dno miski nie dotykało wody, wrzucamy do miski czekoladę i topimy, czasem trzeba przemieszać).
5. Jajka wbijamy do miksera i ubijamy, aż będą miały konsystencję ubitej pianki o biało-żółtawym kolorze. Dorzucamy cukier i dalej ubijamy.
6. Następnie dorzucamy ser nadal ubijając. Wlewamy łyżeczkę esencji.
7. Dolewamy lekko ostudzoną, białą czekoladę i dalej ubijamy.
8. Formę na babeczki wypełniamy papilotkami. Do każdej z nich wrzucamy ok jedną kopiastą łyżeczkę ciastek wymieszanych z masłem. Ubijamy łyżeczką, żeby były zbite. Mają wypełniać ok. 1/5 do 1/4 papilotek.
9. Na spody wylewamy masę serową prawie do górnej granicy.
10. Pieczemy ok. 25 min. Wyjmujemy je i studzimy. Następnie wsadzamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
11. Dekorujemy plasterkami truskawek, posiekanymi pistacjami i listkiem mięty. Smacznego!
* Pamiętajcie, że przepis jest na 2 serie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz